Familjesemester i Lysekil

Drömmer du om en semester där hela familjen umgås tillsammans i vacker natur med sol, salta dopp och inbjudande klippor? Då är Lysekil ett alldeles utmärkt val. Den charmiga lilla fiskebyn på den svenska västkusten har blivit ett populärt turistmål på sommaren, mycket tack vare sin unika skärgård och sin vackra natur. Med sitt läge mitt i Bohuslän är Lysekil lätt att ta sig till från hela Sverige och även resten av Skandinavien. Och när du väl är här finns massor att göra. Förutom sol och bad, som är ett självklart inslag under sommarmånaderna, finns här fantastiska naturupplevelser och massor av aktiviteter. Några av de aktiviteter som brukar vara särskilt populära bland barnfamiljer kan nämnas snorkling, krabbfiske och sälsafari. Den charmiga knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur och här finns goda möjligheter att se den på nära håll. Den som är mer intresserad av musik och kultur kan också få sitt lystmäte. Bland annat brukar det arrangeras flera större konserter på Havsbadsparken på sommaren.

Aktiviteter i Lysekil

Om du tröttnar på att bara sola och bada så finns det massor av andra saker att göra i Lysekil. Du kan till exempel dyka i Gullmarsfjorden, som är den största av Bohusläns fjordar. I fjorden finns även ett mycket rikt marint djurliv att utforska. Det marina djurlivet står också i fokus på Lysekils kanske främsta besöksmål – Havets Hus. Här kan du se många av de fiskar och djur som lever i havet utanför Lysekil. Bland höjdpunkterna kan nämnas “tunnelakvariet”, där du går genom en glastunnel mitt bland fiskar, hajar och rockor. Är du mer intresserad av att fånga fiskar kan du följa med på någon av de organiserade fisketurerna som anordnas i staden. För den historiskt intresserade finns ett av Sveriges hällristningstätaste områden i Backa, inte långt från Lysekil. Det finns även många andra skärgårdssamhällen runt omkring Lysekil, som är väl värda ett besök. Inte minst pittoreska Fiskebäckskil, som du kan nå med båt från Lysekil. Området runt Lysekil är dessutom ett av de bästa för kajakpaddling. Naturreservatet Stångehuvud och djurparken Nordens Ark bör inte heller missas. Ännu fler tips på aktiviteter hittar du på kommunens hemsida. Där hittar du även information om boende, trafik och mycket annat.

Vacker natur och unik skärgård

Lysekil kan stoltsera med en unik skärgård och en mycket vacker natur. De släta klipporna av röd bohusgranit är inte bara fantastiskt vackra att se på, de är en ren njutning att ligga och sträcka ut sig på när de värmts upp av solen. Här pratar vi mindfulness på riktigt! En stressboll kommer alltid till användning när du sitter i bilkö i någon av Sveriges större städer, men den behövs knappast i Lysekil. Här gör naturen och den vackra miljön nästan automatiskt att man går ner i varv, och det är lätt att förstå att Lysekil tidigare varit en kurort för den välbeställda societeten. Redan 1847 startades Lysekils havsbad och i slutet av 1800-talet sågs Lysekil som en utpräglad kurort. Idag finns det få gamla kurortsmiljöer som är så välbevarade som just den i Lysekil. Vill du komma nära naturen finns det flera fantastiska vandringsleder, som till exempel Kuststigen. Det finns även tio naturreservat, varav det mest kända är Stångehuvud.

Leave a Comment

mts_howto