Turista i de svenska fjällen

De svenska fjällen erbjuder enorm variaton både när det gäller natur och svårighetsgrad i vandring – det finns något för alla. För att komma igång med att vandra behöver man därför inte investera i dyra tält och annan utrustning – man kan helt enkelt kosta på sig ett par bra vandringskängor och välja någon av de kortare lederna för nybörjare. Dessutom är vandring ett klimatsmart sätt att turista och se Sverige, som inte bidrar till utsläpp av koldioxid. Det är också bra för både den fysiska och mentala hälsan. Det finns med andra ord ingen anledning att inte tillbringa hela eller en del av sommarsemestern nästa år på att vandra i de svenska fjällen!
1280px-kungsleden_over_teusajaure
Två klassiker, för nybörjare såväl som för mer erfarna vandrare, är Kungsleden och Jämtlandstriangeln. Den förstnämnda anses vara en av de vackraste vandringslederna i världen, och sträcker sig mellan Abisko och Hemavan. Svårighetsgraden på Kungsleden varierar, då vissa sträckor har övernattningsstugor regelbundet utplacerade, medan andra kräver övernattning i tält. Om man letar efter vandring i lugn och ro sommartid är det en bra idé att försöka välja en av de sträckor som inte har stugor, eftersom de lättare lederna med övernattningsstugor kan bli mycket trafikerade – Kungsleden är av förklarliga skäl ett mycket populärt turistmål på sommaren. Jämtlandstriangeln är också den ett bra alternativ för förstagångsvandrare, eftersom terrängen är lättforcerad och de olika delsträckorna kan avklaras på en dag. Triangeln går mellan tre fjällstationer: Storulvån, Sylarna och Blåhammaren.

Om man har några års fjällvandring under bältet, och letar efter en utmaning, ska man istället bege sig till Sareks nationalpark. Kungsledens sträckning mellan Kvikjokk och Saltoluokta går precis innanför nationalparkens sydostliga gräns, men i övrigt är Sarek ett område som präglas av höga fjäll. Anledningen till att det krävs erfarenhet för att anta Sareks utamning är, förutom den oländiga terrängen, att det inte finns några övernattningsstugor alls i området, och att smältvatten från snö och glaciärer kan göra vadställen farliga. När man ska ge sig ut i ett område som Sarek krävs det också betydligt mer utrustning än om man väljer en sträcka som går att avlägga på en dag. Förutom bra vandringsskor behöver man till exempel en rejäl ryggsäck. Det är viktigt att se till att den har en midjegördel som kan avlasta rygg och axlar, eftersom man kommer att bära på allt från tält och mat till extra skor och kläder. Ett tips från vana vandrare är att, oavsett var du vandrar, packa kläderna i plastpåsar. På så sätt behöver du inte bekymra dig för att ditt ombyte blir blött om du skulle råka ramla i en bäck eller det skulle börja regna.

Om du vill uppleva den svenska naturen, men inte har möjlighet att åka ända upp till fjällen, behöver du faktiskt inte ta dig längre än till utanför Stockholm. Genom att kontakta Teamout kan du få en riktig naturupplevelse, och de kan dessutom hjälpa till med exempelvis teambuilding i Stockholm. Perfekt för den som är van vid friluftsliv såväl som för innerstadsråttan som behöver variation.

Leave a Comment

mts_howto