Att bli sjuk är aldrig roligt, men det kan kännas extra jobbigt att bli sjuk när man befinner sig utomlands – både för att ens dyra semesterdagar går till spillo, och för att man måste uppsöka sjukvård i ett land där man sannolikt inte talar språket, och inte känner till rutinerna kring och standarden på vården. Det finns dock vissa saker man kan göra för att allt ska gå så smidigt som möjligt om man skulle behöva akut sjukvård på sin semester.
Om man reser inom EU är till exempel det viktigaste man kan göra att ta med sig sitt europeiska sjukförsäkringskort. Om man inte redan har ett kan man enkelt ansöka om ett (utan kostnad) på Försäkringskassans hemsida. Kortet ger tillgång till offentlig och medicinskt nödvändig vård i alla EU-länder samt i Norge, Liechtenstein, Island och Schweiz, på samma villkor som för invånarna i landet. Det betyder med andra ord inte att man får gratis vård, men den eventuella avgift som betalas är i de flesta fall betydligt lägre än den fullständiga sjukhusräkningen skulle ha varit.
Det går i somliga fall även att få rätt till viss vård när man vistas utomlands utanför EU, om man befinner sig i något av de konventionsländer som Sverige har avtal med gällande sjukvårdsförmåner. Om du ska resa utanför EU är det därför en bra idé att kontakta Försäkringskassan innan avresa för att kontrollera vad som gäller för just det land du ska åka till. Det är också viktigt att du kontaktar det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring, eftersom vissa vårdutgifter kan täckas av denna.
Om det värsta skulle hända, och du eller någon i ditt resesällskap blir akut sjuk under semestern, ska man initialt följa exakt samma procedur som man skulle göra om man är hemma, det vill säga att ringa en ambulans eller ta sig till ett sjukhus så snabbt som möjligt. Det kan också vara en bra idé att så snart som möjligt kontakta ens försäkringsbolag och eventuella anställda från resebolaget. En reseledare kan till exempel hjälpa till med vilka regler som gäller och vart du ska vända dig. Det är bland annat viktigt att se till att sjukhuspersonalen godtar ditt europeiska sjukförsäkringskort, och inte behandlar dig som en privat patient. Privat vård täcks nämligen inte av kortet. Om du inte har med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort kommer du ändå att få vård – det kan bara bli mer komplicerat att få ersättning för kostaderna. I värsta fall får du betala fullt pris för vården på plats, och ansöka om ersättning i efterhand med hjälp av kvittona. Därför är det alltid bra att ha en ekonomisk buffert på kontot när man åker utomlands.
Med dagens moderna teknik finns det även ytterligare alternativ om man skulle bli sjuk på resa, men det inte handlar om något akut. Kanske drabbas man av en särskilt svår förkylning, eller ens barn insjuknar i vattkoppor. Om man i sådana fall skulle vilja ha rådgivning av en svensk läkare, kan man så länge man har en stabil internetuppkoppling göra det, var i världen man än befinner sig. På KRY.se kan man nämligen tala med en läkare via ett videosamtal, och på så sätt få råd på ett språk man förstår, av en läkare man kan lita på.
Sjukdom på resan
172
16 januari, 2017