Betalkort eller kontanter på resan?

Det är inte helt lätt att veta hur man bör betala på sin resa. Banker och kortutgivare hävdar bestämt att det alltid blir billigast att betala med kort i lokal valuta, men sanningen är inte så enkel. Det beror på vart du ska åka, vad du kommer göra för typ av köp och vilket avtal du har med din bank. Den smarta turisten tar med sig både kort och kontanter för att inte hamna i jobbiga situationer. Somliga länder lämpar sig mer än andra för att betala med kort – Sverige är ett av dessa.

Så väljer dagens turister resmål

Dagens turister väljer inte bara resmål efter vad som verkar exotiskt, utan även efter sina intresseområden. Destination Läckö Kinnekulle planerar ett nytt turismprojekt om krigsminnen på Kinnekulle och i förstudien till denna konstaterades just att resenärer gärna vill semestra kring ett tema. I andra undersökningar har det framkommit att även praktiska aspekter tas in i beräkningen, till exempel hur brottsligheten ser ut, om det är smidigt att använda lokaltrafik och hur enkelt det är att betala med kort. Alla dessa områden ger grönt ljus för Sveriges del, vad gäller kortbetalning är det till och med så att det är den enda accepterade betalformen på vissa restauranger och butiker.

Den gyllene medelvägen

När man reser är det en bra idé att inte förlita sig helt på ett enda betalmedel. Vissa ställen kanske inte accepterar kontanter, medan andra ställen kanske inte accepterar kort. Har du med dig kontanter ut på stan kan du lämna kortet i kassaskåpet på hotellet, så att du inte står helt utan betalmedel under resten av resan om du skulle råka ut för ett rån. Det kan också hända att ditt kort blir spärrat av någon anledning, och då är det riktigt bra att ha lite kontanter att röra sig med. Efter några resor kommer du att se hur mycket kontanter du faktiskt använder och kan snart hitta en gyllene medelväg för kort och kontanter på dina kommande resor.

Leave a Comment

mts_howto