Hur går det till att skaffa ett pass?

Är det första gången du ska resa utomlands? Då kan du behöva ett pass. Passet är en identitetshandling som du använder dig av när du korsar ett lands gränser och det är vanligt att behöva visa upp det på flygplatser. Ett pass är även användbart i andra sammanhang då det är ett relativt standardiserat format som är svårt att förfalska och godtas som identitetsbevis när körkort eller vanligt ID-kort inte gör det. När passet väl är beställt finns det några andra saker att tänka på för att resan ska gå så smidigt som möjligt.

Ansökan om pass

Pass ansöker du som är svensk medborgare om hos polisen. Besöket tar några minuter och det enda du behöver ta med dig är en giltig identitetshandling. Saknar du detta kan det gå bra om en förmyndare, till exempel en förälder, med giltig identitetshandling kommer med och bekräftar din identitet. Fotografi till passet tas på plats. Vanligtvis får du hämta upp ditt nya pass inom fem arbetsdagar. Med passet ordnat är det dags att packa men vilka prylar ska man satsa på om man vill resa lätt? En idé är att välja multifunktionella produkter som inte tar mycket plats, det är också klokt att packa saker inlindade i kläder för att slippa små väskor som tar upp onödigt utrymme.

Dags att packa

När du väljer kläder för resan bör du satsa på funktion, enkla plagg som kan kläs upp vid behov men som också är bekväma på långa promenader. Fundera på vad du verkligen behöver ta med dig, kanske går antalet hygienprodukter att minimera och det är sällan man behöver mer än två par skor på semestern. Ofta kan packning leda till stress, då kan det vara bra att ha en lista med det man behöver så man kan bocka för det man packat ner. Skulle oturen vara framme och något glöms bort eller väskan försvinner är det oftast ingen fara. Håller du pass, plånbok och telefon under uppsikt kommer du kunna lösa alla vanligt förekommande situationer på din resa.

Leave a Comment

mts_howto