Vandrarhem eller hotell?

Ett beslut man måste fatta när man ger sig ut på resa är om man ska bo på ett vandrarhem, som kallas hostel i de flesta länder i världen, eller på ett hotell. Det finns fördelar och nackdelar med båda boendeformerna, och vilket val man gör beror enkelt sagt på om man prioriterar att ha mer fickpengar i plånboken eller sin egen komfort.

Ett vandrarhem är nämligen ofta betydligt billigare än ett hotellrum, men det har också sina anledningar. På ett vandrarhem delar man ofta rum med flera andra resenärer (även om man på vissa hostel kan begära ett eget rum om man betalar för det) och det är inte ovanligt att man sover i våningssängar. En nackdel med vandrarhem är med andra ord att man sannolikt inte får den bästa kvaliteten på sin nattsömn, både på grund av att man kan få rumskamrater som väsnas och på grund av att madrasserna kanske inte är de mest bekväma. Om man värdesätter sin skönhetssömn, och alltid saknar sin Tempurmadrass hemma när man är på resande fot, kan det därför vara värt prisskillnaden att betala för ett eget hotellrum med en skön säng.

En annan skillnad mellan vandrarhem och hotell är att det på vandrarhem oftast inte finns något badrum på rummet, med undantag för ett handfat. Istället får man dela på ett allmänt badrum i hallen, tillsammans med de andra som bor på vandrarhemmet.

Även om det är en generalisering, och det självklart finns undantag, kan man säga att vandrarhem är anpassade efter ungdomar som är ute och reser, och inte har så stor budget. Kanske tillbringar de inte heller så mycket tid på vandrarhemmet om natten, utan föredrar att vara ute och utforska stadens nattliv, varför sovarrangemangen inte har lika stor betydelse. I takt med att man blir äldre, och får en tjockare plånbok samtidigt som man blir mer bekväm av sig och värdesätter lugn och ro, övergår de flesta till att välja hotell när de är ute och reser.

Leave a Comment

mts_howto