Semester med små barn

Sverige är ett utmärkt land att turista i med små barn och Lysekil är inget undantag. I Sverige är museerna duktiga på att barnanpassa såväl guidningar som utställningar och det finns i så gott som varje stad aktiviteter anpassade också för den yngsta generationen.

Nordens Ark är en djurpark belägen omkring 30 minuter från Lysekil där man bedriver avel för hotade djur. Här finns ett åttiotal hotade arter från runt om i världen och efter lyckad avel på anläggningen för man djuren vidare till andra delar av landet eller världen, till exempel släpptes in fjällgåsfamilj ut i norska Finnmark år 2011. Några av de exotiska inslagen man finner på Nordens Ark är persisk leopard, asiatisk vildhund, röd panda och Tadzjikiskt stäppfår. Det är lätt att ta sig runt med såväl rullstol som barnvagn i parken och bra resevagnar hittar man på Big Baby https://www.bigbaby.se – dock finns det också skrindor att hyra vid entrén skulle man inte ha en egen vagn med sig. På sina håll är terrängen kuperad och backarna lite brantare.

På Röe Gård kan barnen leka i trådgården, träffa lantdjur och gå upp i borgen. Här finns vacker natur att strosa i och hönor och kaniner att gosa med – kanske hinner barnen också med att busa med kattungarna. För den fiskeintresserade kan krabbor fiskas vid bryggan vid badstranden 500 meter från gården och där finns också en trevlig och barnvänlig badstrand. Barnvagn är inte nödvändigt att ha med, om man inte ska gå längs vandringslederna, då allt finns nära.

Havets Hus har byggs om och till och här finns en mängd olika aktiviteter. När du kliver in i huset omges du av 40 akvarier med spännande varelser såsom sjöstjärnor, eremitkräftor, hajar, ålar och rockor. Tag med en ficklampa, ta tag i mammas och pappas hand och följ med på nattvandring i akvariet; guiderna visar vad djuren gör om natten. Slå dig ned i en bekväm båt och följ med ut i skärgården för att se de söta knubbsälarna som solbadar på klipporna. För de allra minsta går det bra att ta med barnvagn på museet.

Från Pinnevik, nära Havets Hus, utgår en spännande guidning bland granit och jättegrytor. Tillsammans med en guide besöks det gamla fyrhuset och man får sedan veta mer om jättegrytor, stenbrott, fåglar och växtlighet. Passar alla som är intresserade av natur och då turen går på kvällen infinner sig en speciell känsla av äventyr. Då turen går över stock och sten lämpar det sig inte för de minsta barnen som behöver barnvagn och inte orkar gå.

Tänk att sightseeing kan vara så gulligt och mysigt som med City-Tuffen! Turen varar cirka en timme och det finns flera olika hållplatser där man kan att kliva av/på. Man kan också köpa en kombinationsbiljett med tåget och Havets Hus – ett garanterat sätt att göra mer.

Leave a Comment

mts_howto